GLOKOM NEDİR ?


Glokom göz tansiyonu hastalığıdır. Tedavi edilmediğinde körlükle sonuçlanan ciddi göz hastalığıdır.
Gözün içerisinde gözü besleyen bir sıvı üretilir. Bu üretilen sıvı boşaltım kanallarından geçerek göz dışına atılır. Bu kanallarda darlık varsa bu sıvı gözde birikir. Bu sıvının fazla olması gözün tansiyonunu yükseltir. Bu yüksek göz tansiyonuna dayanamayan görme siniri hücreleri yavaş yavaş ölür.
Göz Tansiyonu Normalde Ne Kadardır ?
Göz tansiyonunun normal değerleri 9 ile 20 mmHg arasındadır.
Göz tansiyonunu ölçen çeşitli aletler vardır. Göze hava püskürterek ölçüm alan (Air-Puff ) alet ile bazen ölçüm hataları olabilir. Göze uyuşturucu damla damlatılarak alınan ölçüm (Applanasyon ) daha güvenilirdir.

Glokomun çeşitleri nelerdir ?

2 tür glokom vardır.
Açısı açık glokom: En sık glokom çeşididir. Bu glokom türünde göz tansiyonu normalinin biraz üzerindedir. Herhangi bir belirti vermez .Sinsidir ,yavaş yavaş görmeyi azaltır .Bu hastalarda tanı geç konur.
Açısı Kapalı Glokom : Nadir glokom türüdür. Göz tansiyonu aniden çok yükselir. Şiddetli baş ve göz ağrısı olur (glokom krizi ).Bu hastalarda tanı erken konur.

Glokom ne tür belirti verir ?

Sık görülen açısı açık glokomda erken dönemde hiçbir belirti yoktur. Glokom ilerleyip görme sinirinde hasar oluşunca görme alanında daralma, görme azalma gibi belirtiler verir. Bu glokom türünde gözlerde yanma, batma, ağrı, kızarıklık ,kaşıntı ,sulanma gibi hiçbir belirti olmaz.
Çok az görülen açısı kapalı glokom da Şiddetli baş ve göz ağrısı ,mide bulantısı, kusma, bulanık görme, ışık etrafında halkalar görme ,gözlerde kızarıklık belirtileri vardır.

Glokom tanısı nasıl konulur ?

Glokom tanısı çoğunlukla tesadüfen konulur. Çoğu zaman hastalar gözlük almak için muayeneye gelirler ve göz tansiyonu yüksek saptanır. Şüpheli durumlarda değişik zamanlarda tekrar göz tansiyonu ölçülür.
Göz tansiyonu ölçümü dışında pakimetri yapılır, Görme alanı ve görme sinirinin lif tabakasının tomografisi çekilir .(Rnfl )
Bu tetkikler yapılmadan glokom tanısı konulması yanlıştır. Bu yapılan tetkikler şüphemizi destekliyorsa tanı konur.

Glokom tanısında kornea tabakasının kalınlığı önemli midir ?

Göz en önünde ki kornea kalınlığı tabakası normalden kalın ise göz tansiyonu yanlışlıkla yüksek ölçülür. Normalden ince ise göz tansiyonu yanlışlık ile düşük ölçülür. Kornea tabakasının kalınlığı pakimetri aleti ile ölçülür.
Glokom ve glokom şüphesinde bu ölçüm mutlaka yapılmalıdır.
Kimde Glokom Riski Yüksektir?
1. Ailesinde Glokom olanlar
2. Uzun süreli Kortizonlu ilaç kullananlar
3. Şeker Hastaları
4. Yüksek Miyopi-Yüksek Hipermetropi olanlar
5. 40 yaşından büyükler
Glokom belirti vermediği için risk grubuna giren hastaların yılda bir kez göz tansiyonlarını ölçtürmeleri gerekir.

Glokom Tedavisi Nasıldır ?

1. İlaç tedavisi: Erken dönemde tanı konulursa göz damlası ile tedaviye başlanır. Çok çeşitli göz tansiyonu damlası vardır. Doktorunuz sizde ki göz tansiyonu yüksekliğine göre uygun damla önerecektir. Bazen tek damla yetersiz gelirse ikinci hatta üçüncü damla tedaviye eklenebilir.
2. Lazer tedavisi ( SLT) : İlaç kullanan hastalarda ilaçlar yetersiz gelirse uygulanabilir. Etkisi Geçicidir.
3. Yag Lazer : Açısı kapalı glokomda uygulanır.
4. Cerrahi Tedavi ( Trabekülotomi ) : İlaçlarla kontrol edilemeyen glokom da ameliyat yapılır. Ameliyat ile gözde fazla biriken sıvının açılan yeni ……………boşaltımı sağlanır. Hangi tedavi yapılırsa yapılsın glokom hastasının ömür boyu kontrol altında olması gerekir.

Glokom damlalarının yan etkileri nelerdir ?

Bütün göz tansiyonu damlalarının yan etkileri vardır. Bazı göz tansiyonu damlaları gözlerde kızarıklık , yanma , batma , kuruluk, kirpiklerde uzama , gözde renk değişikliği yaparken bazıları kalp ritim bozukluğu , astım krizi gibi yan etkiler yapabilirler.

Glokom hastaları nelere dikkat etmelidir ?

1. Glokomun yeme –içme , tv seyretme , Bilgisayar kullanma ,El işi yapma ile ilgisi yoktur.
2. Glokom hastaları damları saatinde kullanmalıdırlar. Eğer birden çok damlası var ise 2 damlayı en az 20 dakika ara ile damlatmalıdır.
3. Göz tansiyonu damlasına bağlı kızarıklık ,batma yanma gibi şikayetler olursa damlayı bırakmadan doktoruna başvurmalıdırlar.
4. Düzenli kontrole gitmelidir. Kontrole gittiği gün damlasını kullanmış olarak gitmelidir.

Not

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
TurkishEnglishArabicGermanDutchFrenchSwedish